Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Preventivní informace pro občany Ukrajiny na území ČR / Профілактична інформація

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 14. 03. 2022 09:48

Sdílet článek

Policie České republiky se velmi intenzivně věnuje zajištění agendy ukrajinských uprchlíků před válečným konfliktem v jejich zemi. V souvislosti s tím se začínají objevovat první případy zneužití situace na Ukrajině různými podvodníky, a to zejména v souvislosti s registrací povolení k pobytu na území ČR.

Podvodné jednání se týká např.:

  • Nabídky, že někdo za úplatu zařídí zrychlení registračního procesu, případně vyjedná lepší a komfortnější podmínky.
  • Nabídky, že někdo za úplatu zprostředkuje dobře placenou práci (což v důsledku může směřovat k zavlečení osob do obchodu s lidmi – oběti mohou být donuceny k poskytování sexuálních služeb, otrocké práci, nebo k protiprávní činnosti).
  • Vylákávání osobních údajů a dokladů, které jsou pak zneužívány pro sjednání úvěrů, půjček nebo zřízení bankovních účtů pro páchání trestné činnosti (např. k legalizaci výnosů z trestné činnosti).
  • Telefonátů falešných bankovních úředníků nebo policistů, kteří nabízejí zabezpečení či zhodnocení finančních prostředků na bankovních účtech a následně vylákané údaje zneužijí ke zcizení finančních prostředků.

Sdělení Ukrajinským občanům je proto koncipováno tak, aby se k nim dostala informace, že řešení administrativních záležitostí v tíživé situaci neurychlí poskytnutím úplaty komukoliv, a to ani přímo vykonávajícím úředníkům nebo policistům. Zároveň se jim ve sdělení dostává informace, že nabídkou úplaty, nebo jejím poskytnutím se sami dopouští protiprávního jednání.

Služby poskytované ze strany Policie ČR nebo jiných orgánů státní správy v souvislosti s udělením víza k povolení pobytu, registrace u zdravotní pojišťovny, zprostředkování práce a zajištění nouzového ubytování jsou poskytovány Z D A R M A. Ви нікому нічого не платите за організацію свого перебування в Чехії.

S řešením svých náležitostí jsou dále odkazováni na osobní jednání  s oprávněnými zástupci oficiálních institucí, či pomáhajících nevládních organizací. Poskytována je jim i informace, že pokud se stanou obětí trestného činu (či protiprávního jednání), měli by se obracet na Policii ČR, přes tísňovou linku 112.

K dalšímu využití přikládáme ke stažení materiály v ukrajinském jazyce:

  • увага (.pdf)
    374 kB
    14. 03. 2022 10:11
  • PČR ukrajina-letak-a4 (.pdf)
    79 kB
    14. 03. 2022 10:12

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky